vineri, 25 octombrie 2013

Ce vezi la sfarsit?

Astazi incepem sa vorbim despre cea de-a doua deprindere din cartea lui Covey.
Sper ca atunci cand vom citi ultimul cuvant din acest articol sa se fi format in noi deja o viziune si o dorinta de a ne forma aceasta deprindere. In cazul in care vom gasi ca este de folos vietii noastre sa o cultivam si sa o internalizam.

Este vorba despre “A incepe cu gandul la final”.

Aspectul major, umbrela mare care se sprijina pe aceasta idee este insasi viata noastra.
Covey propune chiar un exercitiu de imaginatie, cu scopul de a realiza care sunt lucrurile pe care, la sfaristul vietii noastre, ne-am fi dorit sa le fi facut cat am fost in viata.

Cred ca ideea provine din faptul ca atunci cand suntem intr-un moment de cotitura (din viata aceasta in cealalta), suntem preocupati sau raman in mintea noastra doar cele mai importante lucruri, cele care merita. Facand un astfel de exercitiu, cred ca am intelege de pe acum care sunt lucrurile pentru care investim timp si energie si care sunt cele care raman importante intr-un moment de cotitura.

Dupa Covey, este foarte important ca fiecare dintre noi sa ajungem in punctul in care “fiecare zi ce trece sa contribuie in mod semnificativ la viziunea de ansamblu asupra vietii noastre.”

Trebuie sa il citez:

E incredibil de usor a cadea in capcana activitatii, a agitatiei vietii, muncind din ce in ce mai mult siurcand pe scara succesului, numai pentru a descoperi, intr-un tarziu, ca ati sprijinit-o pe un zid gresit. E foarte posibil sa fii ocupat, extrem de ocupat, fara a fi cu adevarat eficace.”
(Covey, 2011, p.84)

Ideal ar fi sa putem sa ne “gospodarim” viata, zilele, astfel incat in fiecare zi sa FIM si sa FACEM doar ce este esential.
Ce este esential pentru fiecare dintre noi?
Putem raspunde la aceasta intrebare imaginandu-ne ce am dori ca oamenii sa spuna despre noi atunci cand nu vom mai fi? Sau chiar si acum.
Ce ti-ar placea sa se vorbeasca despre tine?

Fiecare om are o conceptie proprie asupra succesului. Succesul nu are o definitie. Succesul are 6 miliarde de definitii sau cati oameni sunt pe pamant, atatea definitii.

Ce inseamna pentru mine succesul?
Ce inseamna pentru tine succesul?

Incepe sa te gandesti la aceasta intrebare si incepe sa te ocupi de acele lucruri care sunt treptele scarii succesului pe care urci tu.

Schimbari? O, da, eu cred ca trebuie sa fac cateva, pentru a fi si a face ceea ce ma intereseaza cu adevarat.

Pentru aceasta, trebuie sa ma eliberez de capcana despre care scrie Covey, cuvinte citate mai sus. Sa fac si sa fiu lucruri esentiale.
Te invit la eliberare si la traire cu scop, sens si curaj, pentru a trai conform scopului nostru, fiecare pentru el.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu