marți, 29 octombrie 2013

Daruiti cu sufletul impacat!

 „Meditati!” se numeste cartea lui John Maxwell, care, de mai bine de 7 luni, reprezinta sursa mea saptamanala de inspiratie. In urma cu cateva saptamani, am inceput cea de-a patra parte, - “Atentie la perspective!”.
In fiecare capitol din cea de-a patra parte se face referire la ceea ce suntem si ceea ce putem deveni, daca, odata cu fiecare decizie luata, suntem cu un pas inainte, vedem putin mai departe decat ni se arata si ne ingrijim de potentialul nostru.
In capitolul de astazi se dezbat doua perspective ale gestului de “a darui”. Se pare ca exista doua tipuri de oameni: oameni care daruiesc pentru a trai si cei care traiesc pentru a darui.
Sesizati diferenta?
Cele doua categorii de persoane nu doar ca daruiesc diferit, dar au si filozofii de viata diferite” actioneaza diferit, gandesc diferit, sunt mai sensibile la nevoile oamenilor si respecta oamenii din jurul lor mai mult decat o fac ceilalti.
De exemplu, un om care daruieste pentru a trai nu va face niciodata un lucru pntru cineva fara sa nu astepte, in schimb, o recompensa”
Citind aceste randuri, imi amintesc de o discutie cu o prietena care primise, recent, in dar, un calendar cu maxime pentru fiecare zi a anului. Era foarte entuziasmata de cadoul pe care il primise si imi povestea ca isi dorea acest calendar de multa vreme si ca totusi, cand in sfarsit l-a cumparat, l-a facut cadou unei prietene bune. Si acum, gestul sau a fost inapoiat. Primise lucrul care il daruise din inima, fara a astepta altceva in schimb.
O persoana care traieste pentru a darui, se intreaba mereu: “A fost darul meu benefic pentru persoana sau cauza cu pricina?”
Apropos de titlul acestei parti din care face acest capitol parte – Atentie la perspective - , cred ca John Maxwell doreste sa ne face constienti de faptul ca persoanele care vor darui cu sufletul impacat, fara a astepta recompense sau aprecieri, vor fi mai fericiti, multumiti de ei insisi, iar darul lor se va intoarce inzecit la ei.

Asadar, dragii mei, haideti sa ne deschidem sufletul, sa daruim: un zambet, o strangere de mana, o vorba de incurajare, o imbratisare sau o vorba plina de speranta.
E gratuit pentru noi, iar celorlalti le poate schimba starea de spirit, dispozitia si le poate face ziua mai buna!



Un comentariu:

  1. Frumos articol Ioana!
    M-a facut sa ma gandesc la filmul Tuesdays with Morrie conceput dupa cartea cu acelasi nume scrisa de Mitch Albom. Filmul este inspirat dintr-un caz real. Un profesor de Sociologie mai are putin trait si isi pregateste ultimul sau curs ... un curs despre viata :). Unul dintre lucrurile pe care le spune este: ”Life is about giving, death is about taking”.
    Multumim pentru ca ne daruiesti acest articol :).

    RăspundețiȘtergere