vineri, 11 octombrie 2013

Proactivitatea si noi, noi si reactivitatea...

In continuarea explorarii deprinderii de a fi proactiv, Covey ne face atenti asupra faptului ca limbajul folosit este un indicator al gradului nostru de proactivitate.

Pe oamenii reactivi, limbajul folosit ii absolva de orice responsabilitate.

Care dintre lucrurile de mai jos te auzi spunandu-le mai des?

Nu pot sa fac nimic                                           
Asa sunt facut
Ma scoate din fire
N-o sa fie de acord
Sunt obligat sa fac
Nu pot
Trebuie sa fac
Daca...

SAU

Sa vedem ce-am putea face
Pot sa incerc si intr-alt fel
Sunt stapan pe mine
Pot face o prezentare convingatoare
Voi opta pentru un raspuns potrivit
Aleg sa …Optez pentru …
Prefer sa fac
Vreau sa...


Ei?

Nu sunt foarte optimista in legatura cu atitudinile din trecutul meu, dar sunt plina de speranta pentru viitor!

Tocmai invat ca eu aleg si este valabil si pentru ceea ce vorbesc. De fapt, ceea ce vorbim vine tot din interior. Dupa cum spune si Scriptura: “Din prisosul inimii vorbeste gura”. Deci limbajul este doar un semn, o infatisare a celor nevazute.

Persoanele proactive nu sunt conduse de sentimente. Pentru acestea, sunt importante valorile, cum spuneam si saptamana trecuta.

Covey se refera, in mod concret, la Iubire si la modul in care este ea vazuta si traita. Este foarte graitor exemplul, de aceea o sa il impartasesc:

In marea literatura a tuturor societatilor evoluate, iubirea e un verb.
Oamenii de tip reactiv o traiesc ca pe un sentiment. Sunt manati de sentimente. Scenariile hollywoodiene ne-au facut sa credem ca nu suntem raspunzatori de sentimentele noastre, ca ele ne conduc. Aceste scenarii nu descriu realitatea. Ne lasam condusi de sentimente pentru ca am consimtit sa o facem.
Oamenii de tip proactiv traiesc iubirea ca pe un verb. Iubirea e ceva ce se face: concesiile sau chiar sacrificiile pe care le faci, faptul ca te daruiesti. Daca vreti sa “studiati” iubirea, urmariti-i pe cei ce sa daruiesc celorlalti, chiar celor care ii jignesc sau nu raspund afectiunii lor. Iubirea e o valoare care se actualizeaza prin actiuni pline de iubire. Oamenii proactivi pun valoarea inaintea sentimentelor.”

                                                                                    (Covey, 2011, p.68)

Deci, limbajul nostru e un indicator al proactivitatii. Mai sunt si alti indicatori:

Examinarea centrelor de interes: Unde se concentreaza timpul si energia noastra?

Dintre aceste centre de interes ale noastre, sunt unele asupra carora putem interveni si unele asupra carora nu putem interveni.
O noua intrebare este: De care dintre cele doua categorii de lucruri ne preocupam mai mult? De cele asupra carora putem avea influenta sau de cele pe care nu le putem schimba nicicum?

Cred ca e usor de banuit care dintre raspunsuri denota o atitudine proactiva: A te preocupa de lucrurile asupra carora poti avea influenta, pe care le poti schimba.
Cea mai apropiata zona in care putem avea influenta suntem noi insine – putem exercita o “interventie directa”, cum o numeste Covey.
Apoi urmeaza o zona a “interventiei indirecte”, care priveste pe altii.
Ultima interventie este, de fapt, o “non-interventie”, pentru ca priveste probleme pe care nu le putem rezolva.

S-a lansat intrebarea: Unde se concentreaza mai mult energia noastra?
Un mijloc de a afla raspunsul este de a face o diferenta intre “a avea” si “a fi”.

Pe ce ne concentram mai mult? Cum credem ca va veni schimbarea? Intr-un moment in care voi avea sau intr-un moment in care voi fi?

Ori de cate ori gandim ca problema e “acolo, afara”, acest gand este insasi problema.”

                                                                                      (Covey, 2011, p.75)

Ne putem prinde foarte usor...vinovati, as putea spune, de reactivitate si neinclinati spre proactivitate.

De aceea, principiul “dinauntru – in afara” revine. Mai intai trebuie sa ma schimb eu, pentru ca ceva din jur sa se schimbe.

Sunt cateva cuvinte(concepte) – cheie pe care simt nevoia sa le reamintesc, legat de aceasta prima deprindere care ne va ajuta sa fim mai eficienti:

a fi responsabil; a fi in propriul meu control; a ma lasa ghidat de valori si convingeri, in locul circumstantelor; atentia la limbajul utilizat; canalizarea energiei in lucrurile asupra carora pot avea influenta; a vorbi despre si a dori A FI; a vedea solutia problemelor in A FI; a incepe dinauntru, pentru a vedea schimbari in afara.

Da, proactivitatea este un concept destul de complex. Iti dai seama cat vom fi crescut, in momentul in care vom FI proactivi?

Data viitoare urmeaza o provocare. “Ramai aproape”!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu