
miercuri, 24 noiembrie 2010
Ducem lipsa de oameni buni, va vine sa credeti?

marți, 2 noiembrie 2010
Conferinta dedicata medicilor rezidenti si specialisti: “ Cum sa obtii un job in Germania!”
Evenimentul a luat forma unei conferinte care s-a intins pe perioada a 2 ore si care a avut ca principal obiectiv prezentarea proiectului de recrutare externa Job Connect. Prezent pentru a 3-a oara in Romania, clientul nostru a vorbit despre nevoia Germaniei de a angaja personal medical (avand un deficit de 18 000 medici in Germania de E), principalele etape pe care un candidat este sfatuit sa le parcurga pentru a profesa in aceasta tara, precum si despre beneficiile acestui program.
A 3-a editie a evenimentului « Cum sa obtii un job in Germania ! » a reunit 25 participanti, majoritatea fiind absolventi ai promotiei 2010, care opteaza pentru un rezidentiat in aceasta tara. Motivele sunt numeroase si depind de obiectivele, disponibilitatea fiecaruia insa exista o motivatie comuna : aceea de a profesa intr-o tara care ofera conditii de dezvoltare prielnice (tehnologii moderne, suport din partea specialistilor, salarii motivante. Un tanar rezident poate ajunge la suma de 3700 euro brut/luna).
Candidatii ideali sunt persoanele care au diploma de licenta in Medicina, Certificatul B2, care atesta cunostintele de limba germana si disponibilitate de a locui in Germania de E. Avantajele unui loc de munca in zone precum Brandenburg, Saxon, Thuring sunt legate de nivelul de trai si pretul chiriilor mult mai mici decat cele din Germania de Vest (200-250 euro/luna comparativ cu chiriile din Munchen sau Frankfurt care ajung la costuri de 700 euro).
Clientul nostru cauta rezidenti dornici de a practica urmatoarele specializari : chirurgie, anestezie, radiologie, medicina interna. De asemenea, sunt vacante urmatoarele posturi pentru specialisti : Medic Obstetrica si Ginecologie, Medic Medicina Generala, Medic Interne.
Daca v-am starnit deja interesul iar evenimentul Job Connect nu a ajuns in centrul dumneavoastra universitar, asteptam sa ne contactati!

joi, 14 octombrie 2010
Retelele sociale in recrutare
miercuri, 13 octombrie 2010
3 dimensiuni ale angajatului
duminică, 12 septembrie 2010
Asadar ... sa inceapa "imigraniada"!!!
joi, 5 august 2010
Ce mai e nou sub soare sau cateva lucruri despre mine

Imi pare bine sa va salut dragi cititori ai blogului Job Connect!
Bun... m-am intins putin scriind acest articol, dar pentru mine e important sa comunic, iar acest mod e unul ideal de a comunica idei si impresii catre un grup de oameni. Prin urmare, daca e cineva care doreste sa povesteasca fie despre vanzari, fie despre un alt subiect, puteti sa imi scrieti si discutam. Adresa e simona.oltean@jobconnect.ro. Haideti sa relationam!
Va multumesc pentru atentie si see you around!
luni, 2 august 2010
Despre training...
In ziua de astazi, cred ca una dintre cela mai des utilizate metode prin care se investeste in resursa umana este training-ul.
Orice organizatie care se respecta si care se adapteaza conditiilor economice are disponibilitate si capacitate de a prezice evolutia factorilor de performanta utilizand programele de instruire pentru angajati.
Investitie facuta, se asteapta si rezultate…daca se poate rapid si la pachet. Training-ul este o investitie de lunga durata; implica nu doar elemente precum formatorul, ci si factori care tin de participantii la programul de instruire, motivatiile si asteptarile acestora.
Exista cateva aspecte pe care cred ca ar trebui sa le aducem in discutie:
Training-ul face minuni!
Cred ca asteptarile angajatorilor care investesc in programe de training sunt mult prea mari, cel putin din punctul de vedere al timpului de obtinere a rezultatelor. Trebuie sa fim constienti ca, spre exemplu, un training de 2 zile nu poate schimba fundamental un om astfel incat acesta sa devina performant peste noapte. Da, cunostintele se pot schimba in 2 zile, insa e nevoie de cateva saptamani pentru competente noi si luni pentru o alta atitidine.
Training-ul e teorie!
Asa este! Training-ul este teorie pura…in baza careia se vor arata cursantilor metodele si tehnicile concrete pentru a fi eficienti. Orice practica buna porneste de la o teorie buna.
Training-ul sau…la cat mai multe pauze!
Este minunat ca organizatiei sa ii pese de oamenii sai. Atunci cand o echipa este trimisa la un program de pregatire, sunt convinsa ca cei mai multi dintre oameni se gandesc la iesirile de dupa si la cum sa se disteze pe banii companiei. Intr-adevar, nu se poate lucra cu oameni surmenati si, farad oar si poate, nu e buna numai seriozitaea. Solutia idela este disciplina la cursuri.
Este essential ca un cursant sa poata separa training-ul de componenta excesiva de fun si relaxare.
Esti prea tanar ca formator!
Nici prea-prea, nici foarte-foarte! Cred ca e solutia pentru un formator ideal. Niciun om nu e perfect…cum si formatorul este un om, regula este una valabila. Experienta formatorului (care, de cele mai multe ori, este un predictor al clientului in programul de instruire), ca prejudecata, ar trebui depasita. Daca un trainer ar trebui sa fie perfect, ne-am astepta ca acesta sa aiba undeva la 70 de ani: pana atunci a trait si a invatat multe. Revenind cu picioarele pe pamant, un trainer bun ar trebui sa fie acela care se afla intr-un process continuu de perfectionare. Sa vrei mai mult, coincide cu adaptarea si dezvoltarea.
luni, 19 iulie 2010
Am terminat facultatea! Incotro ma indrept?

Anul acesta, Job Connect in colaborare cu unul dintre clientii nostri a organizat o conferinta dedicata absolventilor promotiei 2010 a Facultatii de Stiinte, Specializarea Calculatoare. Pentru acestia, am rezervat o parte din eveniment “ planului de cariera”. Am constatat astfel ca marea majoritate inca nu se gandisera la acest aspect , si mai ales la ideea de a-l asterne pe o hartie.
Acum, finalizandu-se si etapa sustinerii lucrarii de licenta primim tot mai multe solicitari din partea absolventilor pentru a-i indruma in gasirea unui loc de munca.
1. “Ma angajez sau ma pregatesc pentru admiterea la master?” Admiterea la master se face in proportie de 90% pe baza de dosar. Practic ce era de invatat, pregatit ai facut déjà in timpul anilor de studiu. Stiu ca e o decizie grea insa e momentul in care trebuie sa investesti in dezvoltarea ta profesionala! Ai nevoie de acea experienta in munca!
2. “ Colegii mei lucreaza ca si freelanceri, eu de ce sa nu fac acelasi lucru?” Pentru ca dupa o anumita perioada, vei dori sa socializezi, vei dori sa fii parte integranta a unei echipe si ti se va solicita ca nivel de experienta- proiecte desfasurate si in prezenta altor persoane.
3. “ Mai bine lucrez de acasa!” Ma intalnesc cu seniori din bransa voastra care, dupa anumiti ani de experienta cu lucrul “ de acasa” isi dau seama ca au respectat dead-line-uri si au primit bani. Atat! Un job, si mai ales primul job te formeaza ca si profesionist, dar si ca persoana. Vei face parte dintr-o echipa, vei avea responsabilitati si vei intelege ca pe rezultatele tale se sprijina si performanta echipei. Te vei simti apreciat, laudat si incurajat in permanenta! Vei invata de la colegii tai!
Atat pentru noi cat si pentru clientul nostru, recrutarea absolventilor IT continua! Cautam oameni motivati, care vor sa invete si sa se formeze ca si profesionisti.
Inclusiv voi cei care ati fost la eveniment, mai aveti o sansa…office@jobconnect.ro.
miercuri, 14 iulie 2010
joi, 10 iunie 2010
Hai sa vorbim despre borcane

luni, 10 mai 2010
Oamenii dezamagesc, sistemele ruleaza!
luni, 3 mai 2010
Recruiterii, oameni de vanzari
Reprezinta munca celor care fac recrutare un proces de vanzare? Poate ca la o prima vedere ati considera ca nu exista nimic in comun intre cele 2 domenii (de acest lucru am fost si eu convinsa la inceput!) insa astazi cred ca si recruiterii vand.
Vand candiaturi angajatorilor si joburi candidatilor! Inca de la primele etape ale unui proces de recrutare, cum ar fi etapa de mediatizare a jobului, se concepe un anunt care sa atraga cat mai multe candidaturi. Modalitatea in care acesta este elaborat, elementele care sunt transmise prin acel anunt, mijloacele de mediatizare, toate alcatuiesc procesul de promovare a unui „produs”,” produsul” nostru fiind jobul pe care il intermediem.
In cadrul intrevederii cu potentialii candidati vindem imaginea companiei client! Suntem o parte din echipa lor si avem datoria de a transmite persoanelor interesate de oportunitate cat mai multe informatii. Le dam motive sa isi doreasca sa faca parte din acea companie astfel incat un candidat sa constientizeze faptul ca este omul potrivit la locul potrivit.
Intervine apoi rolul de consultant prin care argumentam clientului de ce ar fi bine pentru el si businessul lui sa opteze pentru candidatura X.
Orice recruiter care deruleaza un proces de recrutare trebuie sa constientizeze ca totodata incepe si procesul de vanzare al imaginii companiei pentru care lucreaza respectiv al candidatului care va fi plasat.

duminică, 25 aprilie 2010
Procesul de recrutare pentru oamenii de vanzari

Facand o analiza a oamenilor de vanzari pe care Echipa Job Connect i-a plasat in ultimul an, am ajuns la o cifra frumusica de 22, recrutand atat pentru angajatorii din Sibiu cat si pentru cei carora le-am dezvoltat reteaua nationala. Pentru ca si acum ne aflam in cautarea unei persoane pentru aceeasi pozitie, m-am gandit sa va impartasesc cateva din experientele avute pe acest segment.
Se spune ca postul de „Reprezentant/ Agent Vanzari” este cel mai cautat job pe piata muncii. Este o batalie acerba pentru o asfel de pozitie, intrucat la aceasta aplica de la studentul care se afla in cautarea unui job part time (si il vede ca pe o solutie temporara), la inginerul care considera ca are abilitati bune de comunicare ( si poate imbina cunostintele tehnice cu abilitatile de vanzare) si pana la directorul unei firme care si-a inchis portile dar caruia „ ii place sa vanda”.
Ce cauta angajatorii in majoritatea cazurilor? Cauta oameni cu experienta in promovarea unor produse, servicii similare (ca si profil profesional) insa pun mare accent pe abilitatile persoanei . Au nevoie de oameni prezentabili, care sa manifeste interes fata de business-ul lor si sa reprezinte imaginea acestora, sa fie dinamici, perseverenti, plini de energie, carora sa le placa sa interactioneze si sa gaseasca solutii.
Prin ce se remarca oamenii de vanzari la interviuri? Spre deosebire de celelalte procese de recrutare, oamenii de vanzari sunt cei carora le place sa vorbeasca, sa-si prezinte reusitele, sa specifice modalitatea in care au contribuit la dezvoltarea companiei. Sunt oameni orgoliosi, care se simt bine in pielea lor si la interviu fac acelasi lucru : se vand! Pun intrebari, au abilitati bune de prezentare si stiu sa explice. Sunt si cazuri in care aceastae detalii prezentate pot demonstra alte lucruri, de aceea sunt foarte importante intrebarile ce sunt adresate in cadrul intalnirii. In calitate de angajatori, puneti intrebari, ca si oameni de vanzari, fiti pregatiti pentru o parte din urmatoarele intrebari:
1. Dati exemplu de 5 dintre cele mai comune obiectii cu care v-ati intalnit pe teren. Cum ati raspuns acestora?
2. Relatati o situatie in care erati pe punctul de a pierde o vanzare si ati muncit mult pentru a o finaliza.
3. Cu ce resurse transformi un client ocazional in client fidel?
4. In cat timp finalizati o vanzare? Cat timp va ia de la primul contact, pana la prima intalnire si apoi pana la finalizarea vanzarii?
5 .Ce ati face in prima zi de lucru pe postul de Agent Vanzari in comania X?
Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care le-am intalnit in discutii finale cu angajatorii si pe care va invit sa le folositi intr-un proces de recrutare pentru agentul de vanzari potrivit.
miercuri, 21 aprilie 2010
Curriculum Vitae - intre adevar si minciuna
Cum iti poti da seama daca un candidat a mintit sau nu intr-un CV? Unul dintre raspunsuri ar fi :verificarea referintelor. Ce te faci, insa, daca acele referinte sunt prieteni, apropiati sau persoane care, din diverse motive care tin de omenie, nu vorbesc de rau pe nimeni.
Am ridicat aceasta problema dintr-o nevoie care face referire la o analiza atenta a unei candidaturi.
Cat de departe poate merge un om care isi doreste un job? Atat de departe incat ca prezinte un CV care sa il favorizeze. Ceea ce urmeaza nu sunt solutii/sfaturi propuse candidatilor motivati in obtinerea unui job ;), ci chestiuni reale pe care acestia le folosesc:
Studiile: diplomele de studiu sunt cel mai des utilizate stategii de obtinere a postului. Fie ca se inventeaza existenta lor, fie unele sunt supraestimate. Sunt si cazuri in care un candidat omite sa spuna ca este in curs de absolvire a studiilor, sustinand ca el detine deja acea diploma. Una este sa fii student in anul 3 la Politehnica, si alta este sa ai diploma de inginer.
Titulatura postului: suna foarte bine “sunt director de vanzari”. Asta nu inseamna ca in atributiile postului chiar se regasesc in totalitate responsabilitati si sarcini pe care le indeplineste un om care detine aceasta pozitie. De cele mai multe ori, este o asa zisa “titulatura fara fond”. Unul dintre argumente ar fi lipsa de persoane pe care sa le coordoneze.
Abilitatile: intr-un CV toti au abilitati excelente de comunicare, de operare PC sau de vorbire intr-o limba straina. Interviul, insa, nu il avantajeaza deloc pe candidat: cunostintele avansate de limba engleza devin “conversationale”, la nivel de “travel” sau “cu dificultati in exprimare din lipsa exercitiului constant”; cunostintele de operare PC se reduc la “trimitere/citire corespondenta” sau navigare internet.
Salariul: daca ati vizualizat un CV postat pe site-urile de specialitate, cu siguranta ati vazut rubrica “salariu dorit” sau “salariu actual”. Cat de real este raportul dintre cele doua tipuri de salariu si cat de mult poate manipula un candidat aceste “cerinte”? Intr-atat incat sa obtina un job pe un salariu mai bun. Se stie ca , in general, motivul plecarii de la un loc de munca este unul financiar…unul financiar mai bun.
Sunt condamnabile aceste “manipulari” de CV ale candidatilor? Sunt profesii, meserii pentru care merita sa ne “ajustam” un CV?
Astept cu nerabdare raspunsuri din partea voastra.
marți, 20 aprilie 2010
De ce nu o sa iesim prea curand din criza?
Vin cu argumentul acesta in urma unei discutii cu un alt angajator care are activitate comerciala si vinde acelasi lucru cu o alta companie care ne este client si care va dezvolta o zona noua de clienti.
Angajatorul cu care povesteam imi spune ca de 1 luna ca business-ul sau merge prost. A dat oameni afara si in putin timp exista sansa sa primeasca un telefon si sa inceapa procedura de faliment. Firma este o multinationala cu reprezentanta in Romania.
Eu ii explic ca intr-o perioada ca asta companiile investesc in training pentru dezvoltarea fortei de vanzare. Nu imi accepta nici macar ideea unei discutii. As fi vrut sa analizam problemele pe care le are si impreuna sa propunem catre HQ un plan de interventie. Evident am fi participat si noi la implementare. Am fi muncit alaturi de el. Imi aduc aminte de o firma de training care spunea ca cea mai proasta decizie pe care poti sa o iei (dintr-un inventar mai lung) ar fi sa nu cheltuiesti bani.
Managerii cu viziune au inceput sa investeasca in training din octombrie 2008 pentru a face fata la provocarile din piata. Timpul costa bani. E mai sanatos sa investesti acesti bani pentru a face mai multi, decat sa-i tii de-o parte pentru vremuri grele. Adica in scenariu 2 stii ca vine greul, il astepti si nu faci nimic si cand a ajuns la tine folosesti acei bani pentru a astupa gropi. Oare numai mie, imi pare ca suna ca o strategie proasta?
Revin la idee. In calitate de manageri intr-o companie multinationala, filiala din Romania, multi prefera sa empatizeze cu investitorul si chiar daca au nevoie de mai multi bani, mai bine reduc costurile. De ce? Investitorii straini au bani, vor sa faca mai multi asa ca prezinta-le solutii care presupun si achizitia de servicii din romania.
luni, 19 aprilie 2010
O noua lectie in Management: Teoria Constrangerii

Am discutat zilele acestea cu o veche prietena despre metodele pe care le foloseste in ultima perioada pentru a-si diminua fluctuatia de personal si in acelasi timp pentru a mentine productivitatea companiei. Tot cu ea am vorbit despre cat de eficienti sunt angajatii si cat de greu le este de a atinge pragul de „ angajat eficace”.
Mi-a povestit astfel de metoda TOC - Theory of Constraints, teorie elaborata de catre Eliyahu M. Goldratt. Conform teoriei constrangerilor, orice organizatie care realizeaza profit poate sa identifice cel putin o constrangere care impiedica sistemul sa realizeze o performanta mai mare comparativ cu scopul. Aceste constrangeri trebuie identificate si tratate cu atentie, pentru a permite sistemului sa atinga o performanta ridicata. La nivel teoretic, s-au putut identifica trei tipuri de astfel de constrangeri: constrangerile resurselor interne, constrangerile pietei si cele ale politicilor manageriale. Probabil fiecare dintre voi se regaseste intr-una dintre aceste afirmatii: „ E imposibil sa finalizez la timp acest proiect!” sau „ Aproape de finalizare a trebuit sa fac o modificare ce mi-a prelungit dead-line-ul” si, de ce nu : „ Cand am avut nevoie de ... nu a existat disponibilitate pentru achizitionarea sa”.
Cine e vinovatul? Goldratt, afacerist si manager la randul sau considera ca angajatii: „problemele sunt generate de estimarile denaturate privind durata necesara completarii fiecarei sarcini implicate in proiect estimari date de resursele umane carora le sunt distribuite sarcinile”. Ce se intampla mai exact? Apare "sindromul studentului", altfel spus al acelui angajat care amana executarea sarcinii pentru ultimele zile indiferent ca i se prelungeste termenul limita sau nu (amintiti-va de sesiune ca sa intelegeti)- aceasta este o posibilitate. Mai exista bineinteles si „ legea Parkinson” aici munca fiind extinsa pe toata durata pusa la dispozitie, chiar daca proiectul se poate finaliza mai repede. Cand un angajat este intrebat: „ In cat timp vei finaliza acest proiect?” acesta se gandeste in care dintre cele 2 situatii se regaseste. Care ii va aduce succes?
Ce solutie ne ofera Dl. Goldratt? „ Scurtarea in jumatate a marjelor de siguranta alocate duratelor de executie a activitatilor proiectului si implicit reducerea duratelor de timp estimate de resursele umane implicate”. Convinge-ti angajatii sa rezolve sarcinile in jumatatea timpului estimate de ei initial. Functioneaza?