vineri, 11 septembrie 2009

Recruiter de 5 stele:)

Pentru ca performanta fiecarui dintre noi, indiferent de domeniul in care profeseaza sufera uneori modificari, m-am gandit sa reflectez, la initiativa unuia dintre colegii mei la aspectele care te indreapta spre performanta in cariera de recruiter:

COMUNICARE, GANDIRE, INTELEGERE, ATITUDINE, DORINTA DE PERFECTIONARE.



Acestea sunt cele 5 stelute pe care trebuie sa le aiba orice recruiter (si acum m-am dus cu gandul la personalul din armata care, pe masura ce inainteaza in grad mai primeste cate o decoratie ca recunoastere a meritelor sale).
Din punctul meu de vedere, in exercitarea acestei meserii si a oricarei alta care presupune lucrul cu OAMENII, COMUNICAREA si ATITUDINEA sunt cele mai importante. Pentru un recruiter, toate aceste aspecte te ajuta sa faci bine aceasta meserie. Le voi detalia, in cateva cuvinte pe fiecare:

Comunicarea : pentru ca sta la baza stabilirii oricarei relatii, in functie de modalitatea in care te exprimi, tonalitatea vocii (apropos de elementele paraverbale studiate saptamana aceasta), limbajul pe care il folosesti (atat in primele 5 minute cat si dupa aceea ); mimica, gesturile, limbajul corpului, zambetul (elementele nonverbale) in discutia cu un candidat influenteaza intreaga relatie care se va lega ulterior. De toate acestea, precum si de capacitatea ta de a ghida discutia in functie de interesele ambelor parti depinde relatia de incredere atat de necesara intr-un proces de recrutare.
Comunicarea joaca un rol esential atat in relatia construita alaturi de candidat cat si in cea stabilita cu angajatorul. Acesta din urma (jucand rolul final de receptor) trebuie sa inteleaga “de ce candidatul X este cel potrivit pentru ocuparea postului vacant?” si lucrul acesta il transmiti tot prin jocul cuvintelor.
Vis a vis de acest aspect, un recruiter comunicativ este acela care poate intretine o discutie cu orice persoana (indiferent de cultura, varsta, conditie sociala, etc), stie sa-si adapteze limbajul in functie de persoana cu care comunica, stie sa asculte, sa ghideze un interviu fara a neglija interesele candidatului si stie sa-si aleaga cuvintele cele mai potrivite pentru a-i atrage atentia receptorului.

E important sa trecem prin simtul gandirii inainte de a vocifera insa, vis a vis de elementul GANDIRE voi face astazi o singura precizare: un recruiter care gandeste este un recruiter care are capacitatea de predictie si analiza. Analiza fiecarui detaliu legat de candidat si de gestionarea intregului proces de recrutare presupune si intelegerea sa si il ajuta sa construiasca predictii.

Restul... depinde de ATITUDINE! Acum sunt absolut convinsa ca acesta este factorul cheie care asigura succesul in orice domeniu. Intreaga conduita si modalitatea in care actionezi in anumite sitatii isi pun amprenta asupra celuilalt si bineinteles, asupra muncii tale. Un recruiter cu o atitudine corespunzatoare este un recruiter perseverent, consecvent, dinamic, care se hraneste din comunicarea cu ceilalti, are capacitatea de a empatiza, este activ si in permanenta preocupat de statusul proiectelor sale, este predictiv si isi doreste sa se perfectioneze continuu.

Dorinta de perfectionare se naste din esecurile si erorile parcurse de catre fiecare. Ai gresit, te-ai ridicat, ai invatat ceva si mergi mai departe! Ai deja in spate un bagaj de cunostinte, experiente care te ajuta sa gandeti, sa intelegi si sa actionezi pe viitor mai bine.

Un recruiter performant este un recruier viu!

3 comentarii:

  1. Extrem de viu, daca pot spune asa si numai cine este viu, poate avea Atitudine!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce idei mai am si eu ... nu ar trebui sa te mai las sa scrii astfel de articole poate ni te fura cineva.

    RăspundețiȘtergere